';
KaRo Kegelvlekbarbeel

Zoom in

Artikelnummer: 4
Trichonostigma heteromorpha

Kegelvlekbarbeel - Trichonostigma heteromorpha of Rasbora heteromorpha

Herkomst

Ze behoren tot de familie van de Cyprinidae of karpers.
Ze zijn afkomstig van Zuid-Amerika, meer bepaald Maleisië, Singapore, Thailand, Indonesië en Sumatra. Daar leven ze in stilstaand water, kleine beekjes en overstroomde velden. Het water is er redelijk zacht (weinig mineralen in het water) en zuur (door grote hoeveelheden humus).

Afmetingen

Ze worden gemiddeld zo’n 4 à 5cm lang.

Uiterlijk

Ze vallen in een aquarium op door hun zwarte driehoekige, kegelvormige vlek vanaf het midden van hun lichaam tot aan hun staart. Hun rug is licht bruin/roze en hun lichaam wordt geleidelijk lichter van de rug, richting de witte buik. De buikvinnetjes zijn wit en in de rugvin en de staart zitten er opvallende, rode accenten.

Kleuren

Naast de “gewone” kegelvlekbarbelen, zijn er ook paarse varianten.

Geslachtsonderscheid

Het verschil is bij volwassen exemplaren redelijk eenvoudig te zien.
De mannetjes zijn meestal iets kleiner en slanker dan de iets vollere vrouwtjes.
Ook aan de kegelvlek is er een verschil te zien. Bij de vrouwtjes is de voorste lijn recht en bij de mannetjes loopt de onderste punt van de driehoek meer naar voor.

Aquarium

Het zijn actieve, sociale scholenvissen, die met een groep in een mooi beplant gezelschapsaquarium kunnen gehouden worden. Een aquarium van minimaal 50L of meer is aan te raden voor een schooltje van 5 of meer kegelvlekbarbelen.
Voor de inrichting van het aquarium kunnen planten, rotsen, hout of andere decoratie gebruikt worden. Ideaal is veel randbeplanting en voldoende vrije zwemruimte in het midden.
Het zijn actieve vissen, die in groep vooral in het middelste deel van hun aquarium zwemmen.
Tip: gebruik donker grind, dit geeft minder stress aan de vissen en hun kleuren komen mooier uit.

Temperatuur

De ideale temperatuur is 24 à 25°C, maar mag tussen 22 en 28°C liggen. Het is belangrijk om geen te grote schommelingen in temperatuur te hebben, daar kunnen ze witstip van krijgen.

Waterwaarden

Aan te raden is een pH van 6 à 7, een GH van 5 tot 12° DH, een KH tussen 3 en 5° Dh,
geen nitriet (NO2), geen tot bijna geen nitraat (NO3 < 1mg/l) en geen Chloor.

Verzorging

Het houden van kegelvlekbarbelen eist weinig ervaring en ze kunnen makkelijk gehouden worden. Ververs wekelijks 10% van het aquariumwater en voeg waterconditioner en goede, levende bacteriën toe om een goede waterkwaliteit te garanderen. Ze voelen zich het best in een aquarium met een goede filtering, een beetje extra beluchting en veel verstopplekjes tussen de planten en andere decoratie. Ze worden best in een groep van minimaal 5 stuks gehouden, maar liever zelfs meer.
Hoe groter de school, hoe beter voor de vissen en hoe mooier.

Kweken

Het kweken met kegelvlekbarbelen is niet eenvoudig. . Zorg ervoor dat ze goed gevoed zijn met levend- of diepvriesvoer (zwarte muggenlarven). Plaats ze in een klein aquarium met zeer zacht en zuur water van 26 à 28°C, enkel dan zullen ze tot kweken overgaan. Richt het aquarium in met grootbladige planten, zoals cryprocoryne, echinodorus, aponogeton. Zorg voor een zwakke belichting en gebruik een sponsfilter. Het vrouwtje zal in totaal zo’n 100 eitjes (per 6 tot 12) op de onderkant van de bladeren van de planten afzetten en het mannetje zal die onmiddellijk bevruchten.
Ze kennen geen broedzorg en de volwassen vissen moeten direct na het paren van de eitjes worden gescheiden in een ander aquarium. De kweekbak blijft voor de eitjes licht verduisterd.
Na een incubatieperiode van ongeveer 18 uur komen de kleverige eitjes uit, waarna de laven nog 12 tot 24 uur blijven plakken en de rest van de dooierzak verteren. Nadien moeten ze met extreem fijn levend voer en later ook met heel fijn droogvoer gevoed worden.

Voeding

Het zijn een echte alleseters. Ze eten droogvoer zoals vlokken, granulaat en voedertabletten en levend- en diepvriesvoer zoals watervlooien, tubifex en muggenlarven. Plantaardige voeding mag zeker niet ontbreken, geef regelmatig voeding met spirulina en algentabletten.

Een zo veelzijdig mogelijk dieet zorgt voor gezonde vissen met mooie kleuren!