KaRo Axolotl

Zoom in

Artikelnummer: 3
Ambystoma Mexicanum

Axolotl - Ambystoma Mexicanum

Herkomst

Dit amfibie leeft in grote, diepe bergmeren op grote hoogte in Midden-Mexico. In het wild zijn ze sterk bedreigd door de groei van Mexico-Stad. Omdat er op land weinig voedsel te vinden is, zijn ze aangepast om permanent onder water te blijven. Ze behouden daarom hun juveniele kenmerken, ze blijven meer visachtig dan salamander, ze behouden hun kieuwen en vinnen. En afgevallen lichaamsdelen kunnen terug aangroeien. Ze blijven op een larve lijken, maar worden na 6 tot 18 maand wel vruchtbaar.

Afmeting

Gemiddeld 20, tot 30cm inclusief staart.

Levens-verwachting

In het wild worden ze 4 tot 6 jaar, maar in een aquarium kunnen ze 10 tot 15 jaar worden.

Hoe minder stress ze kennen en hoe beter ze verzorgd worden, hoe ouder ze zullen worden.

Geslacht

Het verschil is moeilijk te zien. Bij de mannetjes is de cloaca-omgeving meestal iets meer opgezwollen.

Uiterlijk

Ze lijken op een kruising tussen een salamander en een vis. Ze hebben kleine pootjes en een grote, zijdelings afgeplatte staart. Aan beide zijden van de kop hebben ze 3 paar opvallende, roodgekleurde kieuwen.

De wildkleur is groen/grijzig bruin van kleur over het volledige lichaam met donkere (glanzende) pigmentvlekken. De buik en de poten zijn lichter van kleur dan de bovenkant.

Kleuren

Naast de wildkleur zijn er nog enkele veelvoorkomende kleuren zoals leucistisch (wit/roze met zwarte ogen en soms zwarte sproeten), albino (volledig wit met rode ogen), goud-albino, melanoïde en koperkleurig.

En enkele zeldzame kleuren zoals gevlekt, chimera, zilver dalmatiër en Mozaïek.

Aquarium

Hou 1 axolotl in een aquarium van minimaal 100L en een bodemoppervlak van minimaal 60 tot 70cm.

Voor bijvoorbeeld 2 of 3  axolotls is een aquarium van vanaf 180 à 200L geschikt.

Als bodem is rivierzand of fijn aquariumgrind prima. Ze leven voornamelijk op de bodem en voorzie voldoende verstopmogelijkheden en schaduwplekken, zodat ze zich goed voelen.

Gebruik hiervoor robuuste, echte planten of valse plantjes en (meerdere) grotjes.

Verzorging

Ze houden van koel water, ideaal is 18 à 20°C. Bij koudere temperaturen (minimaal 12°C) zijn ze zoals veel koudbloedigen minder actief, bij te hoge temperaturen (meer dan 25°C) kunnen ze sterven.

Het is niet slecht om in de wintermaanden een iets lagere temperatuur aan te houden.

Vermijdt wel plotse temperatuurschommelingen, deze kunnen stress veroorzaken.

Als meerdere diertjes in 1 aquarium gehouden worden is het belangrijk dat ze ongeveer dezelfde grootte hebben, anders zouden de kleinere exemplaren verwond of zelf opgegeten kunnen worden.

Axolotls houden van rustig water, een te krachtige waterstroom is daarom sterk af te raden. Verder moet er regelmatig een beetje water ververst worden, zodat de waterkwaliteit goed blijft en de waterwaarden stabiel.

Voeg voldoende goede bacteriën toe aan het water en gebruik bij waterverversingen altijd een waterconditioner. Combineer axolotls ook nooit met andere amfibieën, vissen of reptielen!

Kweek

Ze paren normaal in de lente, als omstandigheden (temperatuur, licht) goed zijn. Zorg voor voldoende rust in en rond het aquarium. Het mannetje zal de aandacht van het vrouwtje proberen te trekken door een cirkelvormige dans te plaatsen (balts). Hij zal dan geurstoffen afscheiden in zijn klieren en deze naar het vrouwtje waaieren met zijn staart. Zoals andere salamanders is er een externe bevruchting, het mannetje maakt enkele zaadpakketjes (spermatofoor) en deponeert deze op de bodem van het aquarium. Hij zal het vrouwtje eroverheen leiden, ze neemt dit op in haar cloaca en als de zaadcellen in contact komen met de eicellen vindt de bevruchting plaats. Binnen de 2 dagen begint het vrouwtje met paaien. Ze zal elk ei afzonderlijk leggen, gemiddeld 300 à 500, tot maximaal 1000 per jaar. Ze legt ze op de bodem van het aquarium of hangt ze aan stenen of planten. De eitjes hebben een gelatineus omhulsel en bij de wildkleur zijn ze donker bruin. Het is aan te raden om de axolotls bij de eitjes weg te halen. De eitjes komen na 2 tot 3 weken uit (Als ze aan planten hangen zal het sneller gaan, tegenover dat ze op de bodem liggen).

De larven eten klein levend of diepvries voer. Na ongeveer 1 jaar zijn de jongen volwassen.

Voeding

Als hoofdvoeding zijn er speciale axolotl pellets te koop voor deze carnivoren.

Verder worden diepgevroren of levende (rode, witte of zwarte) muggenlarven gegeven.

Ook diepvries tubifex, mosselvlees en schildpadmix zijn geschikt. Ter afwisseling kunnen volwassen axolotls ook regenwormen eten. Meelwormen zijn af te raden vanwege hun hard, moeilijk te verteren, schild.