';
KaRo Roborovski dwerghamster pearl

Zoom in

Artikelnummer: 2
phodopus roborovskii

Roborovski dwerghamster - phodopus roborovskii

Herkomst

Deze kleine knaagdieren leven in droge gebieden zoals halfwoestijnen. Ze zijn afkomstig van Zuid & West Mongolië, China en Rusland. Ze zijn vooral actief ’s nachts en tijdens schemering.

Eerst werden ze gekweekt als labodieren, vanaf 1970 werden ze ook als huisdier gehouden.

Afmeting

Het zijn de kleinste van alle dwerghamster, ze worden gemiddeld 6 tot 8cm groot.

Levensverwachting

Gemiddeld 1,5 tot 3jaar

Geslachts-onderscheid

Het zijn heel kleine hamstertjes maar er is toch een duidelijk verschil te zien.

De afstand tussen de anus en geslachtsopening bij mannetjes is groter dan bij vrouwtjes.

En bij volwassen mannetjes zijn de balletjes zichtbaar.

Uiterlijk

Ze hebben 4 teentjes aan de voorpootjes en 5 aan de achterpootjes. Ze hebben een kort, behaard staartje dat bijna niet zichtbaar is. Hun vacht is zacht en heeft een mooie, gezonde glans. Ze hebben redelijk grote oren en grote, opvallende, zwarte ogen. De oortjes zijn roze aan de binnenkant en donker/grijzer aan de buitenkant. Hun neus is roze en ze hebben lange, witte snorharen. De buik is wit, tot aan hun zijkant, net als hun wangen, rond de neus en 2 vlekjes boven de ogen. De volledige rug en de bovenkant van het kopje zijn effen bruin.

In tegenstelling tot andere dwerghamsters hebben ze geen streep midden over de rug.

Kleuren

Naast de wildkleur zijn er ook nog de kleuren isabel, bont en white face of white mask.

Karakter

Het zijn leuke, attractieve, eenvoudig te houden huisdieren. In tegenstelling tot andere hamster zijn dit wel groepsdieren, hou nooit 1 roborovski dwerghamster, maar altijd 2 of meer. Het is aan te raden om enkel mannetjes of enkel vrouwtjes te houden, omdat ze zich anders snel gaan voorplanten. Het is belangrijk om er steeds rustig mee om te gaan, zeker in het begin, anders zullen ze snel schrikken en weg willen rennen.

Het zijn door hun actieve aard geen knuffeldieren, maar ze kunnen wel tam worden en zijn niet snel geneigd om te gaan bijten. Zoals andere hamsters zijn ze ook meestal ’s nachts en in de vroege ochtend actief.

Verzorging

Voor de verzorging van hun vacht hebben ze dagelijks een bad van speciaal chinchillazand nodig.

Hierdoor wordt het vuil en de vettigheden opgenomen.

Zoals veel knaagdieren blijven hun tanden groeien, geef daarom zeker een knaagsteen, veel knaaghout, enkele knaagspeeltjes en hooi, zodat de tandjes mooi slijten. Controleer ook regelmatig de nagels of deze niet bijgeknipt moeten worden. Doordat ze van nature, eens ze volwassen zijn, in 1 hoekje naar toilet zullen gaan, kunnen ze leren om in een hamster-toilet te gaan.

Omdat ze eten in hun nest bewaren, is het aan te raden om dit regelmatig te controleren.

Huisvesting

Schaf een voldoende grootte hamster- of muizenkooi aan voor deze actieve diertjes, let er vooral op dat de ruimte tussen de tralies klein genoeg is. Een glazen of plexi bak kan ook. voorzie in de kooi veel speel-, graaf- en knaagmogelijkheden, zodat de hamster zich niet gaat vervelen. Klimmogelijkheden zijn niet belangrijk, want het zijn bodembewoners, die niet veel klimmen. Ook mogen een schuilhuisje, een loopwiel, een eetpot en een drinkfles niet ontbreken. Als bodembedekking zijn hennepstrooisel, houtkorrels, hout- of katoenvezel perfect geschikt. Geef verder nog hamster wol of hooi om een nestje te maken.

Kweek

Roborovski’s kunnen kieskeurig zijn in hun partnerkeuze, als ze elkaar niet aanstaan, zullen ze zelden voor nageslacht zorgen. Na 20 à 22 dagen dracht zullen gemiddeld 4 jongen, duidelijk minder dan andere hamstersoorten, geboren worden. Het is belangrijk om de eerste dagen de moeder en het nest zo weinig mogelijk te storen. Na 3 weken zijn de jongen al redelijk zelfstandig, maar het is aan te raden om minimaal 4 tot 5 weken te wachten en dan de jongen bij de moeder weg te halen en direct ook de mannetjes en de vrouwtjes te scheiden.

Voeding

Als basis zijn er verschillende goede (mini)hamstervoedingen te verkrijgen.

Vul dit eventueel aan met heel beperkt vers groenvoer en gedroogde vruchten.

Ook gedroogde insecten zoals meelwormen worden best aan het dieet toegevoegd voor de eiwitten.

Als snack mag je ook beperkt sticks, drops, koekjes geven of de gezondere snacks op basis van fruit en kruiden.