';
KaRo russische dwerghamster pearl

Zoom in

Artikelnummer: 2
phodophus sungorus sungorus

Russische dwerghamster - phodophus sungorus sungorus

Herkomst

Deze kleine knaagdieren leven het meest noordelijk van alle dwerghamsters. Ze zijn afkomstig van de steppen van Noord-Kazachstan en Siberië. Ze leven ook in de halfwoestijnen van centraal Azië.

Afmeting

Ze worden gemiddeld 7 tot 10cm groot en wegen 40 à 50gr.

Levensverwachting

Gemiddeld 2 tot 3 jaar

Geslachts-onderscheid

De afstand tussen de anus en geslachtsopening bij mannetjes is groter dan bij vrouwtjes. Mannetjes hebben een iets spitsere achterkant, bij vrouwtjes is deze ronder. En bij volwassen mannetjes zijn de balletjes zichtbaar.

Uiterlijk

Het zijn kort geblokte hamstertje dat breed is, maar niet dik. Ze hebben een kort, behaard staartje dat bijna niet zichtbaar is. Ze hebben kortere voorpootjes dan achterpootjes, met behaarde voetjes. En met aan elk 5 teentjes met telkens een hoornkleurig nageltje. Hun vacht is glad en heeft een mooie, gezonde glans.

Ze hebben een kort en breed kopjes, hun neus is roze en ze hebben lange, witte snorharen.

De oortjes zijn afgerond, ze liggen redelijk plat op het lichaam en ze zijn licht behaard. De oortjes zijn ook lichter aan de binnenkant en donkerder aan de buitenkant. Hun ogen zijn donker groot en bol.

En ze hebben korte, zwarte wimpers. Bij alle kleuren Russische dwerghamsters is het belangrijk dat ze een donkere, brede, opvallende streep hebben in het midden van de rug. Het kopje en de rug zijn donker van kleur en de buiken het staartje zijn veel lichter. De 2 kleuren moeten goed contrasteren en van elkaar gescheiden zijn met een mooi afgetekende driebogenlijn op hun zijden.

Kleuren

Naast de wildkleur is er ook blauw, deze kleur is meer grijzig, lichter van kleur dan de wildkleur.

En ook pearl (parel), deze is meer wit, met een licht grijze middenstreep en tekening op de rug.

Verder zijn er nog enkele niet erkende kleuren zoals de roodoog mandarijn bijvoorbeeld.

Karakter

Zoals de meeste hamstersoorten zijn ook deze solitaire diertjes en kunnen ze best alleen gehouden worden. Het is belangrijk om er steeds rustig mee om te gaan, zeker in het begin, anders zullen ze snel schrikken en weg willen rennen. Ze kunnen tam worden en zijn niet snel geneigd om te gaan bijten.

Zoals andere hamsters zijn ze ook meestal ’s nachts en in de vroege ochtend actief.

Verzorging

Voor de verzorging van hun vacht hebben ze dagelijks een bad van speciaal chinchillazand nodig.

Hierdoor wordt het vuil en de vettigheden opgenomen. Zoals veel knaagdieren blijven hun tanden groeien, geef daarom zeker een knaagsteen, veel knaaghout, enkele knaagspeeltjes en hooi, zodat de tandjes mooi slijten. Controleer ook regelmatig de nagels of deze niet bijgeknipt moeten worden. Doordat ze van nature, eens ze volwassen zijn, in 1 hoekje naar toilet zullen gaan, kunnen ze leren om in een hamster-toilet te gaan. Omdat ze eten in hun nest bewaren, is het aan te raden om dit regelmatig te controleren.

Huisvesting

Schaf een voldoende grootte hamsterkooi aan voor deze actieve diertjes, let er vooral op dat de ruimte tussen de tralies klein genoeg is. Een glazen of plexi bak kan ook. voorzie in de kooi veel speel-, graaf-, klim- en knaagmogelijkheden, zodat de hamster zich niet gaat vervelen. Ook mogen een schuilhuisje, een loopwiel, een eetpot en een drinkfles niet ontbreken. Als bodembedekking zijn hennepstrooisel, houtkorrels, hout- of katoenvezel perfect geschikt. Geef verder nog hamster wol of hooi om een nestje te maken.

Kweek

Jonge diertjes zijn na 6 weken vruchtbaar, maar het is aan te raden minimaal 3 maand te wachten om ze te laten kweken. Na 16 tot 19 dagen dracht zullen gemiddeld 5 jongen, maar meer (tot 10) is zeker mogelijk, geboren worden. Het is belangrijk om de eerste dagen de moeder en het nest zo weinig mogelijk te storen.

Na 10 dagen gaan de jongen hun oogjes open, hun vacht is al goed gegroeid en ze gaan vaker proberen het nest te verlaten. Ze beginnen steeds meer te eten en na 3 weken zijn de jongen zelfstandig. Dan kunnen ze bij de moeder weggehaald worden en het is aan te raden direct ook de mannetjes en de vrouwtjes te scheiden.

Voeding

Als basis zijn er verschillende goede (mini)hamstervoedingen te verkrijgen.

Vul dit eventueel aan met heel beperkt vers groenvoer en gedroogde vruchten.

Ook gedroogde insecten zoals meelwormen kunnen aan het dieet toegevoegd worden.

Als snack mag je ook beperkt sticks, drops, koekjes geven of de gezondere snacks op basis van fruit en kruiden.