';
KaRo Engelse grasparkiet

Zoom in

Artikelnummer: 1
Melopsittacus undulatus

Engelse grasparkiet - Melopsittacus undulatus

Herkomst

Het is een kweekvorm die ontstaan is na selectief kweken met grasparkieten.

Afmetingen

Minimaal 18 cm

Kleuren

Vele kleurmutaties: geel, cinnamon, zilver, Fallow, blauw, pastel, wit, …

Geslachts verschil

Net zoals bij de gewone grasparkieten hebben de mannetjes een blauwe neusdop en de Popjes een bruine neusdop.

Uiterlijk

De forse vogels moeten een mooie fiere houding hebben een goede verhouding tussen kop en schouderbreedte. Een stevige kop met een snavel en ogen die mooi in de kopveren zitten. Voor de kleurtekening is het belangrijkste de keelstippen, die moeten mooi rond zijn, hoe groter hoe beter en egaal verdeeld het masker afzomen.

Huisvesting

Voor tentoonstellingen moeten ze per koppel in kweekkooien gehouden worden, om zo de vogels met het beste postuur en de mooiste tekeningen samen te laten kweken. Maar natuurlijk kunnen ze ook in een sierkooi of een groepsvolière gehouden worden, samen met soortgenoten en andere parkieten.

Hou er wel rekening mee dat het geen goede vliegers zijn. Door hun zware postuur gaan ze meer klimmen dan vliegen, waardoor ze meer geschikt zijn voor een kooi dan voor een volière.

Broedvoorzieningen

Als nestgelegenheid kan een grote natuurblok gegeven worden, maar ook een houten parkietennestkast voldoet perfect. De voorkeur gaat uit naar een liggend model van 25 x 15 x 15cm met een vliegopening van 5cm.

Kweek

De pop legt om de 2 dagen een eitje en gemiddeld leggen ze 4 tot 8 eitjes. De pop zal de eitjes uitbroeden, de man zal haar ondertussen voeren. Na 18 dagen komt het eerste eitje uit, na 28 dagen zitten de jongen goed in de pluimen en na ongeveer 33 dagen vliegen ze uit. En nog eens 2 weken later zijn ze zelfstandig. Jonge vogels zijn geslachtsrijp na ongeveer 6 maanden, maar de aan te raden leeftijd om te beginnen kweken is 10 maand.

Voeding

Het hoofdvoer is een zadenmengeling voor grasparkiet. Trosgierst, beetje fruit en groenvoer, grit, maagkiezel, eivoer (zeker tijdens de kweekperiode) en sepiaschelp mogen niet op het menu ontbreken.

Bijzonderheden

Engelse grasparkieten zijn heel rustige vogels. Door hun zachte karakter zijn ze in vergelijking met de gewone grasparkieten nog rustiger, stiller, minder speels en tammer.