';
KaRo Grasparkiet

Zoom in

Artikelnummer: 1
Melopsittacus undulatus

Grasparkiet - Melopsittacus undulatus

Herkomst

Australië

Afmetingen

16 tot 17cm

30 tot 40gr

levensverwachting

Gemiddeld 10 jaar, uitzonderingen tot 20 jaar

Geslachts verschil

Aan de neusdop is het verschil te zien (het stuk op de bovensnavel waarin de neusgaten zitten). De mannetjes hebben een blauwe neusdop, de popjes een beige.

Deze wordt bij de popjes bruin in de kweekperiode.
Jonge vogels hebben meestal een lichtbeige of lichtblauwe neusdop, waardoor het minder gemakkelijk is om het verschil te zien.

Uiterlijk

Ze hebben donsveren voor de warmte en dekveren ter bescherming.

Parkieten hebben 2 tenen naar voren en 2 tenen naar achteren, hierdoor kunnen ze goed klimmen en zich overal aan vasthouden (hiervoor gebruiken ze ook hun snavel).

Ze hebben zoals alle papegaaiachtigen een sterk gekromde bovensnavel.

De ondersnavel is in rust in het verenkleed verborgen. Vogels hebben in verhouding tot het hele lichaam grote ogen, die zich meer naar de zijkant bevinden.

Kleuren

De wildkleur is groen, maar door gerichte en minder-gerichte kweek zijn ze tegenwoordig in heel erg veel verschillende kleuren te zien, van wit tot donkerblauw, van geel tot donkergroen, vele kleuren bont en regenboog.  Grasparkieten bestaan ondertussen zelf al gekuifd.

Huisvesting

Ze kunnen perfect in een kleine of grotere kooi, maar ook in een binnen- of buitenvolière gehouden worden.  Bij de aanschaf van de kooi moet er wel op gelet worden dat de tralie horizontaal loopt (zo kan de grasparkiet door de kooi klimmen).

Ze appreciëren het enorm als er voor speel- en klimmogelijkheden aanwezig zijn. Schommeltjes, ladders, spiegels, koorden, belletjes,… Ze nemen ook graag een bad.

Mineraalstokken en sepiaschelpen zijn ideaal voor het kort houden van de nagels en snavel.

De grasparkiet kan in de winter in een buitenvoliere blijven.

Broedvoorzieningen

De ideale afmeting van de nestkast is 15 x 15 x 25cm.

En heeft een vliegopening van 4,5cm.

Bij meerdere koppels kan je best een nestkastje meer dan het aantal koppels voorzien.

Kweek

De popjes leggen om de 2 dagen een eitje, gemiddeld tussen de 4 en de 8 eitjes in totaal.

Als het vrouwtje eitjes heeft dan zal ze niet meer uit het nestkastje komen. Het mannetje zal haar tijdens deze periode voeren. Na een 18-tal dagen komt het eerste eitje uit. Na 28 dagen hebben de jongen hun veren en na ongeveer 33 dagen vliegen ze uit. Pas 2 weken later zijn ze zelfstandig. De jongen zijn geslachtsrijp na ongeveer 6 maanden.

Voeding

Zaadmengsel voor grasparkiet vormt het hoofdvoer. Trosgierst, beetje fruit en groenvoer, grit, maagkiezel, eivoer (zeker tijdens de kweekperiode) en sepiaschelp mogen niet ontbreken.

Bijzonderheden

Als parkieten alleen in een kooi worden gehouden, hebben ze veel aandacht nodig, omdat ze zich anders gaan vervelen. Het zijn groepsdieren en daarom is het beter om er twee of meer te houden. Parkieten zijn actieve, speelse vogeltjes die erg tam kunnen worden, vooral als ze van jongs af aan tam worden gemaakt.